Einstein a Catalunya


Visita d’Albert Einstein a Poblet // Rafael Campalans, (desconeguda), Albert Einstein, (desconegut), Bernat Lassaleta // Fotografia de Casimir Lana Sarrate, Mundo Gráfico // Font: ETSEIB, UPC

Monestir de Poblet

25 de febrer de 1923

Einstein va visitar el monestir de Poblet acompanyat de la seva esposa, Elsa; de l’enginyer industrial, Rafael Campalans; del catedràtic d’Electrotècnia, Bernat Lassaleta; del químic Casimir Lana i Serrate; i del poeta, Ventura Gassol. En el llibre d’honor del monestir es conserva la signatura del Premi Nobel, que únicament va datar l’any de la visita. Es va decidir reservar la pàgina a l’il·lustre convidat i ningú més no va estampar la seva rúbrica al costat de la d’Einstein.


Espluga de Francolí
Espluga de Francolí

L’Espluga de Francolí

25 de febrer de 1923

Abans de la visita al monestir de Poblet, Einstein va fer nit a l’Espluga de Francolí. Es va allotjar a la Fonda Ibèrica, situada al carrer de la Font número 7. En aquella època el trajecte entre Barcelona i el monestir era força llarg i dificultós, raó per la qual s’explica l’estada a l’Espluga. El diumenge al matí, el científic alemany es va fotografiar amb un grup de nens de la vila, just davant de la fonda.


Einstein de camí al Vallès
Einstein de camí al Vallès

Esglésies de Sant Pere de Terrassa

24 de febrer de 1923

La visita d’Einstein al Vallès va finalitzar amb un recorregut per les esglésies de Sant Pere de Terrassa. El mateix Puig i Cadafalch havia participat activament en diferents campanyes arqueològiques a les esglésies paleocristianes i romàniques d’Ègara. A banda del president de la Mancomunitat, van donar detall sobre el conjunt monumental l’aleshores president de la Junta del Museu de Terrassa, Domènec Palet i Barba, i altres membres d’aquesta entitat.


Monestir de Sant Cugat del Vallès

24 de febrer de 1923

Einstein es va desplaçar en tren des de Barcelona al Vallès, en companyia del president de la Mancomunitat de Catalunya, Josep Puig i Cadafalch, per visitar, en primer lloc, el monestir de Sant Cugat.