Einstein a Barcelona


Comiat d'Albert Einstein a l'Estació de França de Barcelona
Font: ETSEIB, UPC
Comiat d’Albert Einstein a l’Estació de França de Barcelona. Font: ETSEIB, UPC

Estació de França

22 de febrer i 1 de març de 1923

Einstein va arribar a Barcelona en tren procedent de Toló (França) després de finalitzar la seva famosa gira pel Japó i de fer una petita estada a Palestina. Des de Singapur, va enviar un telegrama anunciant la seva visita a la capital catalana. Però, el 22 de febrer ningú no va anar a rebre al científic ja que Einstein no havia estat a temps d’avisar el dia i l’hora concreta d’arribada a la capital catalana. En canvi, l’1 de març, quan va marxar de Barcelona, va estar acompanyat per, entre d’altres, el cònsol d’Alemanya, Ulrich von Hassell, i l’alcalde accidental de Barcelona, Enric Maynés.


Grup Escolar Baixeras

27 de febrer de 1923

El científic alemany va visitar el Grup Escolar Baixeras que, en aquella època, era un exemple de renovació pedagògica. L’escola va ser creada gràcies al diners llegats per l’arquitecte Àngel Josep Baixeras, autor del pla de reforma interior de Barcelona.


Recepció d’honor a Albert Einstein a la Casa Consistorial (Ajuntament de Barcelona). Font: Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Autor: J. M. Sagarra
Recepció al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona en honor a Albert Einstein. Font: ETSEIB, UPC

Ajuntament de Barcelona

27 de febrer de 1923

La sala del Consell de Cent va acollir la solemne recepció que l’Ajuntament de Barcelona va oferir a Einstein el dimarts 27. L’alcalde accidental de la ciutat, que va declarar el científic hoste il·lustre, va destacar la figura científica, així com el compromís ètic i pacifista d’Einstein. Per la seva part, Einstein va aprofitar l’acte per reivindicar a la comunitat científica en el seu conjunt.


La seu de l’Institut d’Estudis Catalans era al Palau de la Generalitat. Actualment, està al carrer del Carme, 47

Institut d’Estudis Catalans

24, 26, 28 de febrer de 1923

Einstein va pronunciar tres conferències a l’Institut d’Estudis Catalans que aleshores tenia la seu al Palau de la Generalitat. En totes tres lliçons, el Saló Sant Jordi es va omplir amb més d’un centenar de persones. Einstein va oferir la primera conferència, sobre la teoria de la relativitat restringida, el dissabte 24 de febrer a les set de la tarda. El dilluns 26, va parlar davant l’auditori sobre la relativitat general, mentre que el dimecres 28 es va centrar en el problemes de la relativitat, com per exemple el de la integració de la gravetat i l’electromagnetisme.


Façana actual de l’Hotel Cuatro Naciones.

Pensió “Las Cuatro Naciones”

Una de les versions publicades sobre l’arribada d’Einstein a Barcelona assegura que el científic es va allotjar en una modesta pensió, “Las Cuatro Naciones”, fins que a través del propietari de l’establiment va poder contactar amb els organitzadors de la visita que el van traslladar a l’Hotel Colón, on li havien reservat una habitació de categoria.


Edifici de la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts a la Rambla. 1890-1899. Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona

27 de febrer de 1923

El saló de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona es va omplir d’assistents per escoltar la conferència que Einstein va pronunciar la tarda del 27 de febrer. A diferència de les lliçons de l’Institut d’Estudis Català, en aquesta conferència Einstein es va centrar en una discussió sobre les implicacions filosòfiques de la teoria de la relativitat.


Menú del sopar en honor a Albert Einstein a casa de Rafael Campalans
Font: Arxiu Esteve Terradas, Institut d’Estudis Catalans

Refectorium

27 de febrer de 1923

Einstein va prendre un cafè amb llet en un dels restaurants de més anomenada de la Barcelona del primer quart del segle XX. Una de les característiques més curioses del local era que estava situat en un soterrani. En les breus anotacions d’Einstein sobre la visita a Barcelona, aquest establiment ocupa un lloc destacat.


Albert Einstein fotografiat a l’escullera del Port de Barcelona. Font: ETSEIB, UPC
Vista del port de Barcelona amb les “Golondrines” i barques de passeig. 1915-1925. Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Port de Barcelona

28 de febrer de 1923

El matí del dimecres 28, Einstein va recórrer el port de Barcelona a bord d’una canoa, acompanyat per l’enginyer en cap de les obres que en aquell moment es feien en les instal·lacions. Aquesta visita es va fer a petició del mateix Einstein.


Fotografia de Gala Espient de la desapareguda Escola del Mar que va visitar Albert Einstein quan va venir a Barcelona

Escola del Mar

27 de febrer de 1923

Einstein va visitar l’Escola del Mar el dimarts 27. Aquesta institució pedagògica municipal estava situada a peu de platja perquè els seus alumnes eren infants amb dificultats físiques i necessitats de banys de mar.


Seu del Sindicat de Distribució de la CNT

27 de febrer de 1923

L’únic episodi conflictiu de la visita d’Einstein a Barcelona es va produir arran de la seva trobada amb líder de la Confederació Nacional del Treball (CNT), Ángel Pestaña. El científic va haver de desmentir posteriorment que durant l’entrevista amb el sindicalista hagués fet afirmacions com ara que “ell també era un revolucionari però en l’ordre científic”, tal com havien publicat els diaris de l’època.


Hotel Colón. Exterior. 1928-1932.
Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Hotel Colón

27 de febrer de 1923

Durant la seva estada a Barcelona, Einstein es va allotjar a l’Hotel Colón. Segons diferents informacions, inicialment es va instal·lar en una habitació senzilla fins que va poder contactar amb els organitzadors de la visita, que li havien reservat una habitació de més categoria.


Edifici de l’Hotel Ritz a la Gran Via de les Corts Catalanes. A primer terme, la font de Diana. 1910-1920.
Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Hotel Ritz

26 de febrer de 1923

El president de la Mancomunitat de Catalunya, Josep Puig i Cadafalch, va organitzar un sopar a l’Hotel Ritz en honor a Einstein, el dilluns 26.


Jardins del Claustre de la Universitat de Barcelona

Universitat de Barcelona

26 de febrer de 1923

Einstein va visitar, en companyia d’Esteve Terradas, el rector de la Universitat de Barcelona que, en aquella època, era el marquès de Carulla. En la trobada, també van ser-hi presents el secretari de la Universitat, Carles Calleja i Borja-Tarrius; el degà de la Facultat de Ciències, Simó Vila Vendrell; i el catedràtic de Física, Eduard Alcobé Arenas, que aleshores presidia la Reial Acadèmia de Ciències i Arts i era un antirelativista declarat.


Imatge de Rafel Campalans 1920-1923

Memòria digital de Catalunya,

CC0, via Wikimedia Commons

Residència Rafael Campalans

27 de febrer de 1923

Rafael Campalans va organitzar a casa seva un sopar íntim en honor a Einstein la penúltima nit on va destacar el menú en “llatí relativista” que li van preparar al científic alemany, imprès en lletres gòtiques i en què els plats es van batejar amb conceptes referents a la teoria de la relativitat i a rellevants físics. El sopar, cuinat per la mare del mateix Campalans, va ser abundant. Durant la vetllada, van actuar el guitarrista Regino Sáinz de la Maza, el trio Barcelona i la soprano Andreua Fornells.


Albert Einstein a l’Escola Industrial de Barcelona. Font: ETSEIB, UPC

Escola Industrial de Barcelona

28 de febrer de 1923

L’últim dia de visites per la ciutat de Barcelona, Einstein va anar a l’Escola Industrial de Barcelona, un dels projectes més destacats de la Mancomunitat. El científic alemany va ser obsequiat amb dos discos de música popular catalana, després d’assistir a les actuacions de la cobla sardanista Barcelona i la Penya de la Dansa de l’Associació d’Estudiants de la Universitat Nova.

Q
Q